Bogactwo lubelskich specjałów

0

Lubelszczyzna to region, który może poszczyć się bogatą reprezentacją na Liście Produktów Tradycyjnych. Do tej pory znalazło się na niej ponad 200 specjałów mających swój rodowód w naszym województwie, na czele ze słynnymi cebularzami. W kwietniu lista wzbogaciła się o 9 kolejnych produktów wytwarzanych w miejscowościach naszego regionu. Jeden z nich to buraczak, nazywany też przaśniakiem, czyli słodki wypiek z buraków cukrowych, którego tradycję od wieków kontynuują mieszkańcy Zawieprzyc. Inny to z kolei pełnoziarniste mąki z Zabłocia koło Markuszowa. Jeśli chodzi o słodkie wypieki, Polacy dowiedzą się też kolejnym lubelskim specjale, czyli jabłuszku wypełnionym konfiturą pigwową, malinową, wiśniową lub truskawkową, a następnie wypiekanym w cieście. Na liście znalazły się też karpie hodowane w stawach w Bełżcu wraz z pierogami zawierającymi przygotowany z ich mięsa farsz oraz owoce pochodzące z sadów zlokalizowanych w okolicach Wandalina pod Opolem Lubelskim – jabłka, śliwki i gruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *